Cercetătorii români explorează raze cosmice din pampasul argentinian

This press release is available in English. (Press Release ISS Auger pdf file)

Cercetători ai Institutului de Științe Spațiale (ISS) de pe Platforma de Fizică Măgurele s-au alăturat colaborării Observatorul Pierre Auger (Auger) la finalul anului 2012. Colaborarea permite cercetătorilor români să contribuie la deslușirea misterelor razelor cosmice de energii ultra-înalte care vin din spațiu și intră în atmosfera Pământului, generând jerbe de particule care ajung la sol. Experimentul Auger se întinde pe o suprafață din pampasul argentinian de 10 ori mai mare decât Bucureștiul.

Grupul de cercetători din cadrul ISS angrenat în experimentul Auger este reprezentat de fizician Dr. Paula Gina Isar.

În fiecare secundă suntem bombardați de particule cosmice. La 100 de ani de la descoperirea lor nu știm cu exactitate încă de unde vin, cum sunt produse și accelerate la energii enorme: poate fi vorba de o gaură neagră în galaxia noastră sau într-o altă galaxie”, spune Gina Isar.

În prim plan, tanc de apă situat la aproximativ 1400m altitudine. În fundal, în partea dreaptă, telescop optic. Sursă: Pierre Auger Observatory/Karlsruhe Institute of Technology (KIT). Pentru o rezoluție mai mare vizitați: http://www.ekp.kit.edu/img/AUGER-SurfaceDetector.jpg

Auger, cel mai mare experiment de radiație cosmică din lume, detectează particulele secundare generate de acești mesageri ai universului („cosmic messengers”) cu 1660 de tancuri cu apă, în paralel și complementar cu 27 de telescoape optice și 24 de antene radio (stadiul actual). Experimentul se întinde pe o arie din regiunea argentiniană Mendoza de 3000 km2 — de 10 ori suprafața Bucureștiului.


Energia particulelor observate este cu mult mai mare decât cele pe care LHC-CERN din Geneva le poate atinge pentru a studia fizica fundamentală„, declară Gina Isar.

Studiul razelor cosmice este important deoarece ele sunt mostre de materie din afara sistemului nostru solar. Studiindu-le aflăm indicii despre însăși originea noastră, despre cum a evoluat sistemul nostru solar și despre dinamica galaxiei noastre.

România deține statutul de „țară asociată” la Auger pentru trei ani (din 2011) prin sponsorizarea institutului german „Karlsruhe Institute of Technology (KIT). România este deja reprezentată de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București. Colaborarea Auger numără 94 de membri instituționali din 18 țări odată cu includerea ISS.

Auger este o provocare pentru contribuții de top din România, care urmărește să obțină statutul de membru deplin începând de anul acesta„, spune Johannes Blümer, membru senior al proiectului Auger și purtător de cuvânt al KIT Center Elementary Particle and Astroparticle Physics KCETA. „Dacă totul merge bine, Auger va continua să performeze cu dotări îmbunătățite pentru încă alți 10 ani!

Stații de detectori radio Auger. Credit: ISS/Paula Gina Isar

ISS își propune să contribuie la eforturile experimentului Auger cu suport hardware computațional performant, la dezvoltarea de detectori, cu servicii de mentenanță și control, și nu în ultimul rând, cu prelucrarea, simularea, analiza și interpretarea datelor experimentale – mai exact a evenimentelor radio.

Asocierea Institutului de Științe Spațiale la colaborarea Auger deschide un întreg teritoriu științific cercetătorilor noștri, oferindu-le oportunități extraordinare de cercetare în domeniul fizicii astroparticulelor. Mai mult decât atât, sperăm ca astfel de colaborări internaționale să îi atragă pe tinerii români către cercetarea românească și în particular către institutul nostru”, a declarat Dr. Sorin Zgură, Directorul ISS.