Memorandum de Înțelegere privind Rețeaua Globală pentru Neutrini

Ceremonia semnării MoU GNN (c) ISS
Ceremonia semnării MoU GNN (c) ISS

Pe 15 octombrie 2013, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere (MoU) privind Rețeaua Globală pentru Neutrini — Global Neutrino Network (GNN) — o asociație care reunește experimente independente la care participă toate telescoapele pentru neutrini din lume: ANTARES și KM3NeT (Marea Mediterană), la care  participă și România, GVNT (Lacul Baikal) și IceCube (Polul Sud). Evenimentul a avut loc în Garching bei Muenchen, Germania, cu ocazia reuniunii MANTS, Simpozionul pentru Telescoapele din zona Mediterană și Antartică ce studiază Neutrinii.

GNN își are originea în seria de reuniuni comune MANTS, inițiate acum patru ani de către colaborările ANTARES și IceCube, la care au aderat ulterior GVNT și KM3NeT.

Scopul GNN este de a armoniza eforturile internaționale în domeniul astronomiei cu neutrini, bazându-se pe complementaritatea experimentelor în desfășurare sau în faza de construcție. GNN va încuraja schimbul de date, software și cercetători între cele patru colaborări și va organiza reuniunile MANTS și conferințele din seria VLVNT (Very Large Volume Neutrino Telescopes).

Institutul de Științe Spațiale (ISS) din Măgurele, România, este implicat în colaborarea ANTARES, precum și în colaborarea KM3NeT prin echipa coordonată de Prof. Vlad Popa, secretar științific ISS. Dl Popa a participat încă din fazele incipiente ale construcției telescopului ANTARES, iar în prezent expertiza sa este folosită la realizarea viitorului telescop KM3NET.

This post is also available in: Engleză

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.