Cine se află în spatele telescopului Euclid? — Descoperă cercetătorii români care studiază universul întunecat

Consorțiul misiuni spațiale Euclid demarează campania “Give a Face to Euclid” pentru a aduce mai aproape de publicul larg pe oamenii din spatele acestei misiuni a Agenției Spațiale Europene ce urmărește să studieze universul întunecat. În spiritul campaniei, Institutul de Științe Spațiale (ISS) din Măgurele vă invită să îi cunoașteți pe cercetătorii români din cadrul ISS implicați în misiunea Euclid.

Pe 15 mai 2013 începând cu ora 18:30, ora locală a României, sunteți invitați să luați parte la primul Google Hangout al Consorțiului Euclid, a cărui temă va fi “Einstein și Universul Întunecat”. Evenimentul va fi transmis pe canalul YouTube al Euclid, în limba engleză. Tot aici pot fi vizionate câteva înregistrări cu cercetători implicați în misiunea Euclid.

Cei interesați pot trimite întrebări în limba engleză atât înainte, cât și în timpul evenimentului pe Twitter, utilizând hashtag-urile #EuclidMission sau #AskEuclid sau printr-un e-mail la adresa euclid.mission@gmail.com cu subiectul “Ask Euclid”.

Mai jos vă invităm să îi cunoașteți pe cercetătorii români de la Institutul de Științe Spațiale care contribuie la misiunea Euclid:

Dr. Lucia Popa, Cercetător Grad I 

Lucia Popa (c) ISS

Reprezintă România în cadrul consorțiului Euclid și face legătura dintre cercetătorii români și Consorțiu, fiind punct de contact național. Membru al Consorțiului încă din fazele incipiente ale misiunii Euclid, dna Lucia Popa coordonează grupul Euclid din cadrul ISS și este totodată șeful Laboratorului de Cosmologie și Fizica Astroparticulelor.

 

Vlad_Popa_v2_Credit_ISSDr. Vlad Popa, Cercetător Grad I

Reprezintă România în cadrul colectivului de comunicare al Consorțiului, responsabil cu popularizarea misiunii și ulterior a rezultatelor acesteia. În cadrul ISS, ocupă funcția de Secretar Științific.

 

 

Dr. Ana Caramete, Cercetător Grad III

Ana_Caramete_v2_Credit_ISSȘi-a început activitatea analizând datele misiunii ESA Planck în cadrul Laboratorului de Cosmologie de la ISS. Experiența acumulată a ajutat-o să fie acceptată în Consorțiul Euclid încă dinaintea începerii misiunii, un aspect important pentru un tânăr cercetător deoarece îi oferă șansa de a lua parte la toate etapele unei misiuni științifice.