Pe 28 Aprilie, 2016, telescopul TUS aflat la bordul satelitului Lomonosov a fost lansat cu succes de pe cosmodromul Vostochny. Lomonosov, împreună cu alţi doi sateliţi, Aist-2D și SamSat-218, au fost transportaţi spre orbita de o rachetă fără pilot Soyuz-2.1A, prima rachetă care a zburat de pe noul cosmodrom rusesc.
Telescopul orbital TUS (“Tracking Ultraviolet Set-Up”) aflat la bordul satelitului Lomonosov va detecta jerbele atmosferice largi (“Extensive Air Showers” – EAS) produse de radiația cosmică de energie ultra-înaltă („Ultra-High Energy Cosmic Rays” – UHECR) și va contribui la studiul spectrului de energie și al distribuţiei direcţiilor de sosire ale razelor cosmice cu energii de peste 1020 eV.
“Acesta este încă un pas important pentru măsurătorile UHECR din spaţiu“ a afirmat Pavel Klimov, cercetător la Skobeltsyn Institute of Nuclear Physics, Universitatea de Stat din Moscova, și unul din liderii colaborării TUS.
În anul 2013 o echipă de cercetători de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS) condusă de Dr. Maria Haiduc s-a alăturat colaborării TUS și a semnat în acest scop un protocol de colaborare cu Institutul de Fizică Nucleara Skobeltsyn. Implicarea echipei ISS în colaborarea TUS este legată de dezvoltarea, împreună cu o echipă de cercetători de la Joint Institute of Nuclear Physics condusă de Dr. Leonid Grigorievich Tkatchev, a unui sistem de surse de lumină bazat pe utilizarea LED-urilor UV de mare putere, care va fi operat la sol și folosit pentru calibrarea telescopului TUS aflat pe orbită.
Telescopul TUS poate fi privit ca un deschizător de drum pentru următoarea generaţie de detectori spaţiali de UHECR (de exemplu KLYPVE, JEM-EUSO), achiziţionând astfel date preliminare extrem de utile pentru stabilirea precisă a parametrilor operaţionali ai acestor misiuni spaţiale planificate a fi lansate în viitorul apropiat.
Versiunea în engleză a acestui articol poate fi urmărită aici.
Mai multe detalii despre eveniment, precum și videoclipul cu lansarea, pot fi găsite la următoarele adrese :
http://space.skyrocket.de/doc_sdat/mvl-300.htm