Proiect 2: Cercetari de fizica fundamentala cu aplicatii in stiinte spatiale

Denumirea Programului Nucleu:
Cercetari avansate de laseri – plasma – radiatie – spatiu

Acronim: LAPLAS IV
Contractul nr.: 4N/2016
Denumirea obiectivului: Cercetari fundamentale, aplicative si specializare inteligenta in domeniul stiintelor si tehnologiilor spatiale

Titlul proiectului: Cercetari de fizica fundamentala cu aplicatii in stiinte spatiale

Proiect 2: PN 16.47.02.02
Director de proiect: Dr. PATU Ovidiu

Obiectivul proiectului: Elaborarea si investigarea de modele teoretice, metode analitice si coduri numerice pentru cercetari de fizica fundamentala si observationala in spatiu.

Obiective specifice

  1. Testarea variatiei temporale a constantei structurii fine in teorii cosmologice alternative cu gravitatie de tip scalar-tensor.
  2. Sisteme dinamice duale si simetrii de ordin superior in gravitatie.
  3. Investigatii analitice si numerice privind producerea de gauri negre cuantice.
  4. Intocmire de cataloage de gauri negre
  5. Proprietatile radio ale sistemului binar SS433
  6. Procese atomice si moleculare in campuri externe: efecte de polarizare si corelatii cuantice
  7. Dezvoltari de modele cinetice si de echilibru cuantice cu camp efectiv; efecte de self-consistenta ale sistemelor de sarcini in camp magnetic neomogen.

Rezultate preconizate

  1. Constrangeri numerice ale intervalelor de variatie pentru parametrii cosmologici in teorii cosmologice alternative. Analiza comparativa cu valorile rezultate din modelul cosmologic standard.
  2. Studierea tensorilor Killing-Yano de diverse ranguri si determinarea marimilor conservate corespunzatoare. Construirea spatiilor duale multiple asociate unui spatiu-timp baza si for fi evidentiate sistemele dinamice corespunzatoare acestora.
  3. Imbunatatirea simulatorului BlackMax prin adaugarea unui pachet software care sa permita folosirea simulatorului si pentru cazul functiei de unda a orizontului evenimentelor.
  4. Analiza radio de inalta rezolutie a obiectelor tranziente. Cautarea si agregarea maselor de gauri negre din bazele de date internationale bazate pe observatii la sol si in spatiu precum si stocarea acestora intr-o baza de date special realizata pentru acest scop.
  5. Studiul efectelor de polarizare in imprastierea inelastica asistata laser electroni-atomi. Obtinerea de expresii teoretice pentru masuri ale unor corelatii cuantice fundamentale, precum entanglement intre grade de libertate moleculara si coerenta cuantica a unui sistem molecular.
  6. Estimarea curenţilor induși de o variaţie locală a câmpului magnetic a unui sistem de sarcini în câmp magnetic neomogen . Studiul unor modele cinetice cuantice.

Etapa 1 – P2

Etapa 2 – P2