Publicarea primelor imagini științifice obținute de Telescopul spațial EUCLID

Aflată aproape de incheierea Fazei de Verificare a Performanțelor,  Misiunea Euclid a efectuat timp de 24 de ore programul numit ERO (Early Release Observations). Telescopul a fost orientat spre 6 ținte special alese, ținând cont atât de diversitatea naturii lor cât și de impactul lor deosebit pentru public. Achiziția imaginilor s-a făcut cu respectarea procedurii standard de observație.

Marți 7 noiembrie, la ora 15:15 ora României, pe canalul ESA-TV va începe prezentarea publică a acestor imagini, urmată de o conferință de presă. Indicațiile privind modul de acces și programul acțiunii pot fi gasite aici.

O scurtă prezentare a misiunii poate fi gasita aici.

România participă în Consorțiul Euclid prin Institutul de Științe Spațiale, susținut de Agenția Spațială Română și Agenția Spațială Europeană.

Euclid gata de calatorie la Cape Canaveral

În 22 februarie, Thales Alenia Space, o firmă comună între Thales (67%) și Leonardo (33%) prim contractor industrial pentru Euclid, împreună cu Agenția Spațială Europeană (ESA) au găzduit, pentru prima dată, o vizită a oamenilor de știință din Consorțiul Euclid la satelitul aflat în faza finală de integrare. Iconicul satelit Euclid va studia cele mai bine ascunse secrete ale Universului, respective material și energia întunecate.
În iunie 2022 ESA a selectat Consorțiul Euclid ca responsabil de instrumentele științifice, producerea de date și operarea aspectelor științifice ale misiunii. Misiunea este finanțată de agențiile spațiale naționale și de structurile de cercetare și este coordonată de Conducerea Consorțiului Euclid (ECL) și de Bordul Consorțiului Euclid (ECB).
Consorțiul Euclid cuprinde echipele care au realizat designul inițial și au propus misiunea Euclid ca un candidat în programul ESA Cosmic Visions cât și organizații noi care acum contribuie la implementarea proiectului. Paisprezece țări europene sunt în prezent implicate în activitățile consorțiului (Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, România, Spania, Elveția și Regatul Unit). Alți membrii include Canada și Statele Unite (prin NASA și câteva laboratoare americane), precum și câteva laboratoare japoneze.
În timpul misiunii sale de șase ani, Euclid va realiza harta structurii la scala mare a Universului până la distanțe de mai mult de 10 miliarde de ani lumină, pentru a arăta cun s-a extins și cum structura sa a evoluat în mai mult de trei sferturi din istoria sa. Misiunea este proiectată să răspundă la câteva dintre cele mai fundamentale întrebări ale cosmologiei modern, cum ar fi formarea Universului și de ce se extinde cu o viteză accelerate în loc să fie încetinit de atracția gravitațională.
Cu o înălțime de 4,7 m și o greutate la lansare de aproximativ 2 tone, Euclid va orbita în punctual Lagrange 2 din sistemul Soare – Pământ, la 1,5 milioane de km de la Pământ, pe partea opusă Soarelui. Va furniza 150.000 de imagini de înaltă rezoluție associate cu informații spectrale și cromatice, atingând aproape un petabyte pe an. Euclid este programat pentru lansare în iulie 2023, cu racheta SpaceX Falcon 9 de la Cape Canaveral, Florida.
Contribuția românească la misiunea Euclid este susținută de Institutul de Științe Spațiale în cadrul Înțelegerii Multi-Laterale (MLA) între ESA și Consorțiul Euclid.
Mai multă informație și câteva fotografii frumoase pot fi gasite pe:

ANUNȚ DE INTERES PUBLIC

Având în vedere contextul epidemiologic actual, începând cu data de 01.04.2020, se suspendă pe perioada nedeterminată activitățile directe de relații cu publicul desfășurate la sediul INSTITUTULUI DE STIINTE SPATIALE (ISS).

Comunicarea se va realiza exclusiv telefonic, prin fax sau e-mail.

 

Multumim de intelegere !

Email: office[at]spacescience[dot]ro

Tel: +4 021 457 44 71

Fax: +4 021 457 58 40

JWST Master Class: varianta locală la ISS, România

Între 17 și 18 februarie 2020, în cadrul Institutului de Științe Spațiale (ISS) din Măgurele, a avut loc workshopul ,, JWST Master Class – varianta locală, pentru România”. Scopul întregului eveniment a fost de a familiariza comunitatea științifică cu telescopul spațial James Web (en. James Webb Space Telescope JWST), precum și de a pregăti persoanele interesate, atât teoretic, cât și practic, în procesul de aplicare la timpi de observație pentru această misiune.

Deoarece redactarea propunerilor pentru timp de observație are un grad ridicat de complexitate, implicând diferite pachete software (generale și dedicate), workshopul s-a concentrat pe prezentarea acestor unelte, precum și pe diferitele legături cu instrumentele disponibile și modurile științifice de observare.

Evenimentul a fost organizat de Laurențiu Caramete, Bogdan Dumitru și Răzvan Balașov din partea ISS si a avut parte și de invitați din partea Agenției Spațiale Europene (ESA): Marco Sirianni – Manager Dezvoltare Operațiuni Științifice ESA JWST, Tim Rawle – Expert Instrument și Calibrare NIRSpec JWST, Sandor Kruk – Expert Formare și evoluție galactică ESA,  care au susținut activ întregul eveniment.

Prima zi a cuprins o serie de prezentări despre stadiul actual al misiunii JWST, instrumente, moduri de observare și unelte. Activitatea aferentă celei de-a doua zile a fost structurată pe exemple concrete de folosire a uneltelor software, cu exerciții reprezentative pentru obiective științifice variate.

Feedback-ul acestei activități de informare și de instruire a fost extrem de pozitiv, atât din partea participanților, cât și din partea invitaților ESA.

Galerie foto:

Fotografie de grup, workshop JWST Master Class: varianta locala în România (Foto: O. Bănaru)

 

 

 

 

Marco Sirianni (Foto: L. Caramete)         Tim Rawle (Foto: L. Caramete)     Sandor Kruk (Foto: L. Caramete)

 

 

 

Bogdan Dumitru (Foto: L. Caramete)                         Răzvan Balașov (Foto: L. Caramete)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                 Activitățiile practice din evenimentul JWST Master Class: varianta locală

 

 

 

 

JWST Master Class: varianta locală la ISS, România

Organizatori:

Laurențiu Caramete, Bogdan Dumitru și Răzvan Balașov de la Institutul de Științe Spațiale (ISS)

Marco Sirianni și Tim Rawle de la  Agenția Spațială Europeană (ESA)

Data: 17-18 februarie 2020

Locație: Institutul de Științe Spațiale, Măgurele

Abstract:

Lansarea telescopului spațial James Webb (en. James Webb Space Telescope – JWST) și, de asemenea, deschiderea procesului de submitere a propunerilor științifice (Cycle1 GO) vor începe curând. Pentru acest eveniment, ISS in colaborare cu ESA pregătește un workshop în România pentru instruirea comunitatea științifică. Instruirea constă în dezvoltarea abilităților necesare pentru folosirea uneltelor misiunii spațiale (APT și ETC, unelte cu grad de complexitate ridicat) și pentru a stimula propuneri de idei.

Pe durata acestui workshop local, participanții vor fi familiarizați cu statutul misiunii JSWT și cu instrumentele științifice de la bord (NIRCam, NIRSpec, NIRISS și MIRI). În plus, vor fi prezentate și discutate atât uneltele disponibile pentru propuneri, cât și modurile științifice de observare.

Participarea se face pe baza înregistrării (Formular de inregistrare – Clic aici). Nu există nici o taxă de participare. Întregul workshop se va desfăsura în limba engleză. Vă rugăm să utilizați formularul de mai jos și să furnizați câteva informații despre interesele și întrebările dvs. științifice. Data limită pentru înregistrare este 28 ianuarie 2020.

 

În cazul în care data limită de înscriere a fost depășită vă puteți înregistra la mailul bogdan[dot]dumitru[at]spacescience[dot]ro.

‘Școala Altfel’ la Institutul de Știinte Spațiale

IMG_0987Institutul de Știinte Spațiale (ISS) și-a deschis și anul acesta ușile pentru elevi, dascăli și parinți însoțitori, alăturâdu-se astfel Programului Ministerului Educației Naționale și Cercetării Stiințifice – Săptamâna Școala Altfel “Să știi mai multe, să fii mai bun”, pe întreaga perioadă 18-22 Aprilie 2016.

O echipă de tineri cercetători din cadrul ISS, precum și studenți colaboratori ai Facultății de Fizică, Universitatea București, împărtășesc cu entuziasm și devotament câte puțin din tainele activităților lor zilnice de cercetare. Astfel, Școala Altfel la ISS conține prezentări cât mai diverse, precum experimentul ALICE de la acceleratorul de particule de la LHC-CERN, Observatorul de radiații cosmice Pierre Auger din Argentina, observații în emulsii nucleare la microscop, observații solare prin telescop, observații ale conținutului unei picături de lichid cu ajutorul unui laser, explorarea interactivă a Sistemului Solar și a spațiului cosmic, respectiv vizită la Centrul de Calcul al Institutului de Știinte Spațiale.

Comunicările științifice sunt adaptate vârstei copiilor, astfel incât lecțiile interactive să fie cât mai atractive și cu un grad de noutate sporit pentru a le permite valorilor noastre – cercetătorii de mâine să-și imbogățească bagajul de cunoștințe din domeniul științei și tehnologiei. Astfel, copiii, de la mici la mari, pot deveni cercetători pentru o oră sau astronauți pentru un minut!

IMG_0925 IMG_0978 IMG_0995 IMG_1001 IMG_1010 IMG_1050 IMG_1075 IMG_1125IMG_0883 IMG_1131 IMG_1140 IMG_0996