VESS, un proiect pentru viitor

De curând, Institutul de Ştiinţe Spaţiale a lansat proiectul „Valorificarea Extensivă a Experienţei în Activităţi de Spaţiu şi Securitate”, pe scurt VESS. El este coordonat de către cercetătorul ISS, dr. Vlad Popa.

Proiectul nostru, bazat pe interdisciplinaritate ştiinţifică şi colaborare internaţională este foarte important pentru că în ultimă instanţă el va putea constitui un important pas în faţă în ceea ce priveşte aplicarea competenţelor spaţiale în viaţa de zi cu zi ( inclusiv dar nu numai în managementul dezastrelor).  El implică un număr mare de specialişti din domenii variate: astrofizicieni, ingineri, medici, psihologi, kinetoterapeuţi, seismologi.

O primă provocare ar fi ca o echipă românească formată din oameni cu pregătiri atât de diverse să colaboreze fructuos, să schimbe între ei informaţii care să ducă la progres ştiinţific şi tehnologic concretizat în timp atât prin   descoperiri teoretice şi brevete de invenţie. Echipele de la ISS lucrează în domenii de cercetare spaţială diferite, cum ar fi, de exemplu, cosmologia observaţională sau studiul plasmelor circumplanetare. Unul dintre obiectivele VESS este o intensificare a  colaborării româneşti în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) . Schimbul de experienţă cu partenerii din ESA va duce atât la îmbunătăţirea prezenței românești în viitoarele misiuni ESA,  cât şi la creșterea vizibilizarii pe plan mondial și național a eforturilor oamenilor de ştiinţă români. Asta va produce, implicit, o mai mare implicare a României în proiecte spaţiale internaţionale.

Procedurile de simulare și analiză de date realizate în alte proiecte științifice, „dezbrăcate” de contextul în care au fost dezvoltate și validate, își vor găsi aplicarea în analiza și predicția unor fenomene complexe, caracteristice evoluției economice, social-demografice, etc. Competența câștigată în dezvoltarea de software de „house keeping”, adica de gestionarea informatică a misiunilor spațiale, va putea fi transferată în aplicații mult mai apropiate de activitățile cotidiane, ca managementul culturilor agricole sau a traficului rutier, ca să dăm doar două exemple.

O parte din echipa VESS se va ocupa cu studierea unor „metode neinvazive de protecţie a persoanelor cu risc vital ridicat”. Pe scurt, tehnologii şi tehnici folosite până acum doar în misiuni spaţiale şi antrenamentul astronauţilor vor fi „ coborâte pe pământ”. Ele vor fi folosite pentru mărirea rezistenţei fizice şi psihice ale unor categorii profesionale supuse la un grad mare de efort precum pompieri, militari, sportivi, etc. De asemenea, metodele adaptate de echipa VESS  ar putea aduce progrese în ceea ce priveşte recuperarea fizică după accidente şi boli.

O altă iniţiativă ambiţioasă a VESS este crearea unei „Paltforme Integrate de Monitorizare Geospaţială pentru Supravegherea Cutremurelor Moderate şi Puternice din Zona Vrancea”. Practic, se vor studia în paralel datele obţinute de seismologi la sol cu cele obţinute în acelaşi timp de sateliţi şi cu ajutorul ştiinţelor spaţiale. Se va  înțelege dacă există o corelare între fenomene, ceea ce va putea duce la o mai bună evaluare a riscului seismic.

Le urăm succes colegilor noştri implicaţi în programul VESS şi vă vom ţine la curent cu rezultatele pe care le obţin.

Misiunea Planck: Am făcut parte dintr-un proiect mare, care a luat un premiu important!

 

Anul acesta, prestigiosul premiu Gruber pentru Cosmologie, acordat de fundaţia cu acelaşi nume, arondată Universităţii Yale, a fost atribuit cercetătorilor Misiunii ESA Planck. Este vorba de echipa care a stat în spatele lansării satelitului european Planck şi a monitorizat şi interpretat datele obţinute de acesta.  Satelitul a cules un volum impresionant de informaţii ştiinţifice despre fondul cosmic de microunde, care a dus la confirmarea valabilităţii  Modelului Standard al Universului, de la cele mai mici, la cele mai mari scale. În limbaj profan, Misunea ESA Planck ne-a ajutat să ne dăm seama cum s-a format lumea în care trăim.

Printre membrii colectivului coordonat de savanţii Nazzareno Mandolesi şi Jean-Loup Puget s-a aflat, ca reprezentantă a Institului de Ştiinţe Spaţiale şi colega noastră dr. Lucia Aurelia Popa, membră în echipa- nucleu a proiectului.

Îi felicităm în egală măsura atât pe doamna Popa cât şi pe ceilalţi oameni de ştiinţă care au luat parte la Misiunea ESA Planck.

 

O „doamnă a fizicii româneşti”, în direct!

 

Mâine de la ora 11 pe conturile de Facebook(https://www.facebook.com/ROspacescience/notifications/)  şi  Youtube (https://www.youtube.com/channel/UCuWp9q5YAXSoH_ScPEMydjA) ale Istitutului de Ştiinţe Spaţiale veţi putea urmări un dialog între Toma Roman jr şi doamna doctor Maria Haiduc. Doamna Haiduc lucrează în cercetare încă din deceniul şase al secolului trecut  şi a trăit pe viu istoria platformei de la Măgurele. A lucrat cu nume mari ale ştiinţei româneşti, precum Horia Hulubei. A participat la mai multe programe importante de ştiinţe spaţiale şi a fost unul dintre fondatorii ISS. Doamna Haiduc mai este şi pasionată de muzică, a cântat la pian alături de nume sonore ale muzicii româneşti. Pe lângă discuţia istorico-ştiinţifică veţi avea ocazia să cunoaşteţi o doamnă cu mult simţ al umorului şi inteligenţă.

Vă așteptăm la Astrofest!

 

Sâmbătă, 19 mai, între ora 16 și ora 20, institutul nostru va participa la Astrofest , ediția 2018, singurul festival de astronomie și explorare spațială care are loc în țară. Evenimentul se va desfășura în curtea Bibliotecii Naționale a României, de pe Bulevardul Unirii nr.22, din București. Veți putea vedea în cele două corturi alea noastre experimente foarte interesante și artefacte unice, create cu ajutorul științelor spațiale. O echipă mixtă a ISS și a Institutului Național pentru Fizica PlasmEI, Laserilor și Radiației va pune în aplicare “Planetarrella”, experiment prin care se vor simula în laborator aurore boreale. Alți cercetători ai noștri vă vor prezenta o trusă de telemedicină românească, conectată la sateliți aflați în spațiu, care poate salva vieți, transmițând în timp real coordonatele vitale ale unui om indiferent de locul în care se află. Veți putea să descoperiți în ce stare de spirit sunteți, cu ajutorul unui program de soft destinat cosmonauților, care analizează trăsăturile faciale. Doi fizicieni din echipa institutului vă vor arăta macheta motorului ionic inventat de ei și vă vor explica în ce mod funcționează. Nu în ultimul rând, cercetătorii ISS vă vor sta la dispoziție dacă aveți curiozități legate de spațiul cosmic. Vă așteptăm cu drag, cu mic, cu mare la Astrofest.