Large Hadron Collider (LHC) a finalizat etapa ciocnirilor de protoni pentru anul 2015 şi se pregăteşte pentru ciocniri ale ionilor grei de plumb

Una dintre primele ciocniri de ioni plumb-plumb în cadrul LHC, înregistrată de detectorul ALICE în noiembrie 2010. A se observa numărul mare de urme de particule. Credit imagine: Colaborarea ALICE
Una dintre primele ciocniri de ioni plumb-plumb în cadrul LHC, înregistrată de detectorul ALICE în noiembrie 2010. A se observa numărul mare de urme de particule. Credit imagine: Colaborarea ALICE

Large Hadron Collider (LHC) a finalizat cu succes etapa ciocnirilor de protoni planificată pentru anul 2015 şi în care s-au achiziţionat aproximativ 400 trilioane de ciocniri proton-proton la experimentele ATLAS (A Toroidal LHC Apparatus) şi CMS (Compact Muon Solenoid). LHCb (Large Hadron Collider beauty) şi ALICE (A Large Ion Collider Experiment) au efectuat, de asemenea, achiziţie de date cu succes la rate de interacţie mai mici.

Citește mai mult

Experimentul ALICE compară cu precizie diferența de masă dintre nucleele ușoare și antinuclee

Credit imagine: CERN/Colaborarea ALICE
Credit imagine: CERN/Colaborarea ALICE

Experimentul ALICE din cadrul celui mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC) de la CERN, a făcut o măsurare precisă a diferenței dintre rapoartele de masă și sarcină electrică ale nucleelor ușoare și antinucleelor. Rezultatul confirmă o simetrie fundamentală a naturii cu o precizie fără precedent în cazul nucleelor uşoare. Măsurătorile se bazează pe abilitățile experimentului ALICE de a urmări și de a identifica particulele produse în ciocniri ale ionilor grei la energiile ultrarelativiste de la LHC.

Citește mai mult

România a devenit stat membru al Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare – CERN

CERN_Aerial_View
Credit imagine: CERN/Maximilien Brice

Pe 18 iunie 2015, în cadrul celei de-a 176-a Sesiuni a Consiliului CERN, România a fost admisă prin vot unanim ca membru cu drepturi depline în Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară – CERN. Acest eveniment vine ca o urmare firească a statului de stat candidat pe care România îl deţinea din decembrie 2008 şi ca o recunoaştere a contribuţiilor şi performanţelor cercetătorilor români implicaţi în experimentele ştiinţifice desfăşurate la CERN. Urmatorul pas în aderarea României la CERN este ratificarea Rezoluției în Parlamentul României.

Citește mai mult

Ȋmbunătăţirile aduse experimentului ALICE pentru cel de-al doilea ciclu al LHC

10410670_830193997067947_480254333082659422_n
Credit imagine: Maximilien Brice / CERN / Colaborarea ALICE

Începând cu data de 3 iunie, experimentele desfăşurate la LHC (Large Hadron Collider), inclusiv ALICE, sunt din nou în funcţiune, preluând date pentru cea de-a doua etapa a LHC.

ALICE (A Large Ion Collider Experiment), experimentul care studiază plasma de cuarci şi gluoni – materia prezentă în primele momente ale existenței universului – are acum îmbunătățiri la majoritatea dintre cei 19 detectori care alcatuiesc experimentul. Unul dintre aceștia este calorimetrul electromagnetic, care măsoară energia electronilor, a pozitronilor și a fotonilor produşi de ciocniri.

Citește mai mult

Astăzi începe oficial cel de-al doilea ciclu de funcţionare al LHC

ALICE
Credit imagine: CERN / Colaborarea ALICE

După o serie de ciocniri de testare care s-au desfăşurat din martie până în prezent, cel mai mare și mai puternic accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC) de la CERN, a început astăzi oficial cel de-al doilea ciclu de funcţionare, la energia record de 13 teraelectronvolţi (TeV). Primele ciocniri la această energie au avut loc pentru prima dată în noaptea dintre 20-21 mai şi au confirmat că sistemele care protejează acceleratorul şi detectorii funcţionează la parametri optimi, LHC fiind pregătit pentru a explora noi tărâmuri ale fizicii particulelor în următorii trei ani.

Citește mai mult

Andrea Danu — Primul cercetător ISS care participă la turele de monitorizare la CERN în această perioadă

Ada_CERNCercetător Științific de grad III cu specializare în Fizică Nucleară, Andrea Danu a urmat cursurile Universităţii din Bucureşti – Facultatea de Fizică, unde a susţinut atât teza de licenţă, cât şi pe cea de Masterat şi de Doctoratat sub îndrumarea domnului Profesor Universitar Călin Beşliu. După cum recunoaşte chiar ea, dumnealui a fost cel care i-a insuflat interesul pentru Fizica Nucleară la Energii Înalte şi pentru Fizica Particulelor Elementare, astfel încât angajarea în cadrul Institutului de Ştiinţe Spaţiale încă din timpul facultăţii a venit ca un lucru absolut firesc. Aici, Andrea s-a alăturat Laboratorului de Astofizică şi Fizica Energiilor Înalte, făcând parte totodată din grupul ALICE@ISS.

Citește mai mult

Au avut loc primele ciocniri la energia record de 13 TeV la CERN

11265570_826934920727188_8048971074991773896_n
Credit imagine: CERN

Noutăţi de la CERN: fasciculele de protoni accelerate de LHC (Large Hadron Collider) s-au ciocnit în noaptea dintre 20-21 mai pentru prima dată la energia record de 13 teraelectronvolţi (TeV).

Accelerarea fasciculelor de protoni a fost reluata luna trecută pentru prima dată după doi ani de întreținere și îmbunătăţiri intense aduse celui mai mare accelerator de particule, LHC. Primul fascicul la energia record de 6,5 TeV a circulat pe 10 aprilie, după care au urmat primele coliziuni ciocniri – la energia inferioară de 450 gigaelectronvolţi (GeV).

Citește mai mult

Cercetătorii ISS monitorizează experimentul ALICE la CERN

Echipa_ISS-ALICE
Credit imagine: ISS-ALICE

Odată cu redeschiderea celui mai mare accelerator de particule din lume, LHC (Large Hadron Collider), cercetătorii Institutului de Ştiinţe Spaţiale (ISS) fac ture de monitorizare pentru achiziţia de date la experimentul ALICE (A Large Ion Collider Experiment), unul dintre cele şapte experimente ale LHC de la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară).

Cei cinci fizicieni ai Institutului de Ştiinţe Spaţiale care vor fi prezenți în camera de control a experimentului ALICE în perioada mai-noiembrie 2015 sunt: Andrea Danu, Ciprian Mitu, Cătălin Ristea, Adrian Sevcenco şi Ionel Stan.

Citește mai mult