Dr. Lucia Popa, cercetător ISS, primește distincția de membru corespondent al Academiei Internaționale de Astronautică

Academia Internațională de Astronautică (IAA) a acordat doamnei Dr. Lucia Aurelia Popa, cercetător al Institutului de Științe Spațiale (ISS), distincția de membru corespondent al acestui for. Diploma și insigna de membru au fost decernate cu ocazia Congresului IAC ce a avut loc în septembrie la Beijing, China, în cadrul festivității “Academy Day Honor Night Dinner”.

Momentul decernării diplomei © ISS
Momentul decernării diplomei © ISS

Fondată pe 16 august 1960 la Stockholm, Academia Internațională de Astronautică este un for unde cei mai cunoscuți experți în astronautică se întâlnesc în mod constant pentru a recunoște meritele colegilor, pentru a explora și discuta probleme actuale din domeniul cercetării și tehnologiei spațiale și pentru a oferi recomandări avizate pentru utilizarea și explorarea pașnică a spațiului cosmic.

IAA a acordat distincția de membru corespondent doamnei Dr. Lucia Aurelia Popa datorită contribuțiilor sale de excepție la misiunile Agenției Spațiale Europene, Planck și Euclid. Cercetător grad I în cadrul Institutului de Științe Spațiale, Lucia Popa conduce Laboratorul de Cosmologie și Fizica Astroparticulelor. Totodată,  reprezintă România în cadrul consorțiului Euclid și face legătura dintre cercetătorii români și Consorțiu, fiind punct de contact național. Membru al Consorțiului încă din fazele incipiente ale misiunii Euclid, dna Lucia Popa coordonează și grupul Euclid din cadrul ISS.

Este o deosebită onoare pentru Institutul de Științe Spațiale, dar și pentru România, de a avea unul dintre cercetătorii noștri recunoscuți la nivel internațional prin această distincție. Doamna Lucia Popa se alătură astfel domnului Dumitru Hașegan, Președinte Consiliu Științific ISS, care se bucură de calitatea de membru deplin al IAA, demonstrând încă o dată nivelul cercetătorilor noștri”, a declarat Sorin Zgură, Director General ISS.

România are în total șapte membri IAA, printre care se numără și Dr. Marius Ioan Piso, Președinte și Director Executiv al Agenției Spațiale Române (ROSA) și primul astronaut român, Dr. Dumitru Prunariu.

Dr. Marius Ioan Piso, Președinte și Director Executiv al Agenției Spațiale Române (ROSA), Dr. Lucia Popa, cercetător ISS și primul astronaut român, Dr. Dumitru Prunariu.
Dr. Marius Ioan Piso, Președinte și Director Executiv al Agenției Spațiale Române (ROSA), Dr. Lucia Popa, cercetător ISS și primul astronaut român, Dr. Dumitru Prunariu.

Un scurt film de prezentare al grupului Euclid din ISS poate fi vizualizat aici: https://www.youtube.com/watch?v=xMZEfJjPT5E

This post is also available in: Engleză