Viitorul emulsiilor nucleare dezbătut la Predeal — Workshop organizat de Institutul de Științe Spațiale

WNTE_2013_7

Între 14 și 18 octombrie 2013, Institutul de Științe Spațiale (ISS) a fost gazda “Workshopului despre detectarea emulsiilor nucleare și viitorul lor”. Evenimentul desfășurat în Predeal, România a fost organizat de ISS în colaborare cu Institutul de Fizică Lebedev (Moscova, Rusia), Institutul pentru Cercetări Nucleare (Dubna, Rusia), Institutul de Dozimetrie (Praga, Cehia) și Universitatea Safarik (Kosice, Slovacia).

Scopul workshopului a fost de a reuni cercetători din domeniu studiului emulsiilor nucleare pentru a le oferi oportunitatea de a face schimb de experiențe, idei și rezultate. Totodată, ISS a dorit ca prin acest workshop să faciliteze un forum internațional unde oamenii de știință pot dezbate viitorul acestui domeniu.

Pe parcursul evenimentului participanții au asistat la discuții în plen, susțineri orale și prezentări de postere. În plen a luat cuvântul dna Dr. Maria Haiduc, liderul grupului din ISS care se ocupă de studiul emulsiilor nucleare. Pionier în acest domeniu, dna Haiduc a fost de-a lungul timpului un deschizător de drumuri pentru colaborările cercetătorilor români cu institute renumite din Rusia, Germania, Elveția, Italia și Japonia. Tot în plen, Directorul Institutului de Științe Spațiale, Dl. Sorin Zgură a prezentat strategia ISS de cercetare și dezvoltare, participanții asistând ulterior la mai multe prezentări susținute de invitați internaționali, care au facilitat cunoșterea unor metode noi de cercetare și au deschis drumul unor noi colaborări. Prezentările pot fi descărcate de pe pagina web a workshopului.

O descriere a workshopului în detaliu, realizată de Dr. Maria Haiduc, poate fi citită în noul număr CERN Courier. Mai multe informații sunt disponibile și pe pagina web a conferinței, în timp ce înregistrări din timpul workshopului pot fi urmărite pe canalul  YouTube al ISS.

This post is also available in: Engleză