Ȋmbunătăţirile aduse experimentului ALICE pentru cel de-al doilea ciclu al LHC

10410670_830193997067947_480254333082659422_n
Credit imagine: Maximilien Brice / CERN / Colaborarea ALICE

Începând cu data de 3 iunie, experimentele desfăşurate la LHC (Large Hadron Collider), inclusiv ALICE, sunt din nou în funcţiune, preluând date pentru cea de-a doua etapa a LHC.

ALICE (A Large Ion Collider Experiment), experimentul care studiază plasma de cuarci şi gluoni – materia prezentă în primele momente ale existenței universului – are acum îmbunătățiri la majoritatea dintre cei 19 detectori care alcatuiesc experimentul. Unul dintre aceștia este calorimetrul electromagnetic, care măsoară energia electronilor, a pozitronilor și a fotonilor produşi de ciocniri.

Capacitatea sa de detecție a fost extinsă prin adăugarea noului calorimetru di-jet. Module noi au fost adăugate şi celorlalţi detectori, iar zeci de kilometri de cabluri au fost înlocuiţi ca parte a unei revizuiri complete a infrastructurii electrice. În ceea ce privește achiziția și prelucrarea datelor experimentale, ALICE şi-a dublat capacitatea de inregistrare a datelor prin îmbunătățiri aduse sistemelor de declanșare și de achiziţie de date. Mai multe informații despre colaborarea ALICE sunt disponibile aici.

Rămâneţi la curent cu noutăţile de la cercetătorii ISS care fac ture de monitorizare pentru achiziţia de date la experimentul ALICE (A Large Ion Collider Experiment) intrând pe această pagină.

This post is also available in: Engleză