“ISS Talks” cu Prof. Henric Krawczynski de la Universitatea Washington din Saint Louis şi Centrul de Ştiinţe Spaţiale McDonnel

IMG_9117
Credit imagine: Universitatea Washington din Saint Louis

Prof. Henric Krawczynski de la Universitatea Washington din Saint Louis şi Centrul de Ştiinţe Spaţiale McDonnel va susţine seminarul cu titlul: „X-Ray Spectropolarimetric Observations of Black Holes and Neutron Stars with X-Calibur” în data de 18 iunie la ora 11:00 în sala Studio din blocul Turn.

Rezumat:

“Polarimetria razelor X promite să ofere informații calitative noi despre sursele astrofizice de mare energie, cum ar fi găurile negre în sisteme binare de raze X, găuri negre supermasive cu discuri de acreție, stele neutronice cu masă de acreție, pulsari luminoși în raze X, magnetari, și explozii de radiaţie gamma. Am dezvoltat un polarimetru de împrăştiere (X-Calibur), care poate fi utilizat în planul focal al unui ansamblu de oglinzi pentru raze X la incidenţă razantă. X-Calibur combină materiale cu un numar atomic Z mic, cu un ansamblu de detectori pixelaţi Cadmium Zinc Telur (CZT) pentru a obține eficiență excelentă de detecție asupra gamei largi de energie 20-70 keV. În această prezentare voi discuta despre proiectarea și testarea polarimetrului și obiectivele științifice ale două viitoare zboruri cu balonul ale X-Calibur (în toamna anului 2016 de la Fort Sumner, New Mexico, și în 2018/2019 din McMurdo, Ross Island). Mai mult, voi prezenta rezultatele studiilor asupra razelor de lumină în relativitatea generalizată pe care le-am întreprins pentru a elucida potențialul observațiilor polarimetrice cu raze X folosind X-Calibur și cu o versiune a X-Calibur funcționabilă în spațiu (denumit PolSTAR) pentru a testa teoria relativității generale în regim gravitațional puternic.”

This post is also available in: Engleză