Observatorul Pierre Auger continuă activitatea pentru încă un deceniu — România participă la ceremonia de semnare a Acordului Internațional

AugerPrime-symposiumÎn data de 16 noiembrie, Dr. Paula Gina Isar, cercetător al Institutului de Ştiinţe Spaţiale (ISS) și reprezentant instituțional la Observatorul Pierre Auger, a luat parte, împreună cu alţi cercetători romȃni, la ceremonia de semnare a unui nou acord internațional privind continuarea funcționării Observatorului până în anul 2025. Evenimentul a avut loc în timpul Simpozionului AugerPrime, care s-a desfăşurat în perioada 15-16 noiembrie 2015 în Malargüe, Argentina, pentru a sărbători 15 de ani de realizări și continuarea cu AugerPrime a operării îmbunătăţite a Observatorului. Colaborarea internațională numără aproximativ 450 oameni de ştiinţă din 16 ţări şi 82 de instituții. Fostă țară asociată în perioada 2011-2014, România a devenit stat membru cu drepturi depline al celui mai mare experiment cu raze cosmice din lume în anul 2014.

Noul acord semnat la 16 noiembrie 2015 va constitui baza pentru dublarea setului de date odată cu modernizarea Observatorului și pentru rezolvarea îndelungului mister al originii celor mai energetice particule din Univers.

„În următorul deceniu, vom continua să explorăm fizica particulelor fundamentale la energii cu mult peste cele obţinute la marile acceleratoare de particule din laborator”, a declarat Gina Isar, cercetător științific la Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS).

AugerPrime-symposium_groupe-picture
Imagine de grup a participanților la Simpozionul AugerPrime

Modernizarea AugerPrime a Observatorulului aduce îmbunătăţiri la cele 1660 de detectoare de suprafață existente (tancuri cu apă sensibile la lumina Cherenkov generată de particule din jerbe atmosferice) cu noi detectoare de scintilație, astfel încât particulele secundare din jerbe electromagnetice și muonice pot fi separate mai eficient, permiţând astfel, împreună cu alte detectoare muonice subterestre, determinarea îmbunătăţită a masei razelor cosmice primare, care pe de altă parte nu poate fi măsurată direct. Instrumente electronice mai rapide și mai puternice, de asemenea, facilitează citirea noilor componente ale detectoarelor și îmbunătățesc performanța generală a elementelor Observatorului.

„Suntem onorați să luăm parte la acest simpozion, care prezintă eforturile și contribuțiile tuturor partenerilor implicați în această colaborare internațională, inclusiv România. Suntem încrezători că îmbunatăţirile aduse detectorilor vor contribui la obţinerea unor rezultate remarcabile în cadrul Observatorului”, a declarat Gina Isar, reprezentant al Institutului de Ştiinţe Spaţiale (ISS) la Observatorul Pierre Auger, unde România este, de asemenea, reprezentată de Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, Universitatea din București și Universitatea Politehnică din București.

Rezultate remarcabile

Rezultatele obţinute în cadrul Colaborării internaționale Pierre Auger au oferit noi perspective fundamentale privind originea și natura razelor cosmice de energii ultra-înalte. Unul dintre rezultatele cele mai interesante este dovada experimentală că la cele mai înalte energii (cu 7 ordine de mărime peste ce poate fi obţinut la acceleratorul Large Hadron Collider de la CERN) fluxul razelor cosmice scade mult mai repede decât la energiile joase. Datele indică faptul că acest efect de inhibare a fluxului marchează energia de limită a celor mai puternice acceleratoare de particule cosmice.

Rezultatele deosebite obținute pe parcursul anilor au consolidat decizia de a prelungi durata de viaţă a Observatorului Pierre Auger. Măsurarea aprofundată a naturii particulelor de raze cosmice la energii ultra-înalte este esenţială la înţelegerea mecanismelor de producţie ultra-înalte şi la identificarea surselor astrofizice suficient de violente pentru accelerarea particulelor la astfel de energii uriașe.

Implicarea României în Pierre Auger

România a fost țară „asociată” Auger prin sponsorizarea oferită de Institutul German de Tehnologie din Karlsruhe pe durata a trei ani (2011-2014).

Țara a devenit membru cu drepturi depline Auger în 2014 și este reprezentată la nivel instituțional de către Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS), Universitatea din București și Universitatea Politehnică din București. Devenind membru cu drepturi depline al colaborării Auger, România a dobândit drepturi egale cu celelalte state membre (inclusiv drept de vot). Detalii suplimentare: http://www2.spacescience.ro/?p=2507

Despre Colaborarea Pierre Auger

Observatorul Pierre Auger, cel mai important proiect ştiinţific din lume pentru studierea razelor cosmice, numără aproximativ 450 oameni de ştiinţă din 16 de țări și 82 de instituții care lucrează împreună din 1998, în provincia Mendoza, Argentina, pentru a elucida originea și proprietățile celor mai energetice particule în Univers, care ajung la noi din cele mai îndepărtate colțuri ale cosmosului. Colaborarea are ca scop să dezvăluie misterul surselor razelor cosmice de energii ultra-înalte folosind tehnici de detectare complementare, extinse pe o arie foarte mare, de 10 ori mai mare decât cea Bucureștiului.

This post is also available in: Engleză