Misiunea Planck: Am făcut parte dintr-un proiect mare, care a luat un premiu important!

 

Anul acesta, prestigiosul premiu Gruber pentru Cosmologie, acordat de fundaţia cu acelaşi nume, arondată Universităţii Yale, a fost atribuit cercetătorilor Misiunii ESA Planck. Este vorba de echipa care a stat în spatele lansării satelitului european Planck şi a monitorizat şi interpretat datele obţinute de acesta.  Satelitul a cules un volum impresionant de informaţii ştiinţifice despre fondul cosmic de microunde, care a dus la confirmarea valabilităţii  Modelului Standard al Universului, de la cele mai mici, la cele mai mari scale. În limbaj profan, Misunea ESA Planck ne-a ajutat să ne dăm seama cum s-a format lumea în care trăim.

Printre membrii colectivului coordonat de savanţii Nazzareno Mandolesi şi Jean-Loup Puget s-a aflat, ca reprezentantă a Institului de Ştiinţe Spaţiale şi colega noastră dr. Lucia Aurelia Popa, membră în echipa- nucleu a proiectului.

Îi felicităm în egală măsura atât pe doamna Popa cât şi pe ceilalţi oameni de ştiinţă care au luat parte la Misiunea ESA Planck.