Strategie

 

Strategia ISS vizează extinderea participării României la eforturile internaționale de investigare a spațiului cosmic și de dezvoltare de aplicații care să îmbunătățească calitatea vieții pe Pământ. Misiunea noastră este de a păstra și dezvolta capabilitățile și expertiza României în domeniul spațial astfel încât cercetătorii români să poată realiza proiecte de cercetare fundamentală de primă linie.

Pentru a atinge aceste obiective, ISS și-a trasat câteva obiective strategice științifice și de dezvoltare foarte specifice. Printre acestea se numără:

  • Cercetări la sol sau cu ajutorul sateliților și modelări ale plasmei din sistemul solar
  • Participare la misiunile spațiale științific ale ESA (de ex. PLANCK, EUCLID și CoRE).
  • Participare la experimente astrofizice UHE (de ex. ANTARES, KM3NeT, DWARF, Observatorul Pierre Auger)
  • Căutarea particulelor exotice și fenomenelor din raze cosmice și acceleratoare de particule (de ex. ALICE-CERN, ILC).
  • Cercetare teoretică a structurilor complexe și proceselor din astrofizică, gravitație și cosmologie
  • Dezvoltarea de resurse HPC (High Performance Computing) pentru experimente internaționale spațiale sau terestre de fizica particulelor elementare de energii ultra înalte, astrofizică și științe spațiale: GPU computing, cloud computing și situri GRID (de ex. ALICE, PLANCK).
  • Dezvoltarea de resurse pentru testarea sateliților, design, integrare și testarea microsateliților (de ex. GOLIAT)
  • Dezvoltarea de tehnologii spațiale cu aplicații în teledetecție, telemedicină, managementul dezastrelor și contramăsuri pentru zbor cu echipaj uman în condiții adverse.

Cât despre obiectivele de dezvoltare, ISS își propune să crească permanent calitatea cercetării realizate, a expertizei și a resurselor de care dispune. De asemenea, ISS dorește să faciliteze transferul tehnologic în beneficiul societății și să încurajeze parteneriatele cu industria.  Pe de o parte, ISS își propune să atragă experți foarte bine pregătiți, iar pe de altă parte să contribuie la pregătirea celor mai noi prin colaborări cu instituții educaționale naționale și internaționale și printr-o implicare directă în procesul de educație. Nu în ultimul rând, ISS consideră importantă promovarea științei și comunicarea rezultatelor științifice către public.

This post is also available in: Engleză